No, u klubu koji je formirao Zlatko Zahovič, a čiju je ekipu oblikovao i Ante Čačić, takvo šta nije šala. Dokaz? Dva boda iz prva dva kola, remi u Gelsenkirchenu kod Schalkea.

Ponosni Mariborci stigli su, u pratnji 2.000 navijača, u London na noge vodećoj engleskoj ekipi.

I iako je tim iznenađujuće uspješan u Ligi prvaka, najveća je zvijezda družine iz Slovenije Zahovič. I to ne mlađi, Luka (19), prvi strijelac slovenske lige, kojeg upoređuju s Pippom Inzaghijem, nego sportski direktor Zlatko Zahovič. Jedina zvijezda Maribora…

On se susretao s Joseom Mourinhom i ranije, dok su bili u Portugalu. Sudeći prema izjavama za slovenske medije, baš i nije njegov fan…

“Chelsea je prvi favorit za osvajanje Lige prvaka. Mourinho najbolji trener? Ne, jedan od najboljih. Fenomen je zbog načina vođenja, a kad se kamere ugase, posve je druga osoba nego što se čini. Oponašam li ga? Ne, nemam ja te kapacitete, pa ja sam u Mariboru. Po ponašanju? Ne. Imam bogatije nogometno iskustvo nego on. Ja sam bio igrač, pa sportski direktor, on nije bio igrač. Profesionalac sam od 18. godine, on od 28. Imam više iskustva i ako neko nekoga treba oponašati onda možda prije on mene”, rekao je nedavno Zahovič za slovenski Dnevnik, prenosi Goal.com/ba.

I prije puta u London ponovio je:

“Ja nikad neću dosegnuti njegove trenerske kapacitete, ali imam više nogometnog iskustva. Pa dok sam ja zabijao u Ligi prvaka, on je bio prevoditelj!”

U Zahovičevom je uredu na zidu Realov dres, kluba za koji navija.

“To sam razmijenio sa Seedorfom, a na zidu je jer je ljubičast, kao Maribor”, objašnjava.

“Za Real navijam i imao sam čast igrati protiv njih u Ligi prvaka. Uvjerio sam se da je najveći klub. Bio sam blizu dvaput. Jednom su u Madridu rekli ne, drugi put sam ja rekao ne. Zašto? Jer sam dao riječ drugom klubu. A za mene je riječ svetinja. Kada je to bilo? Na odlasku iz Olympiacosa”.

Tada je, 2000. godine, prešao u Valenciju.

“Da sam dobio ponudu Barcelone? Ne, ne bih je odbio zato što sam Realovac. Navijati za strani klub je posve drugačije nego za domaći. Recimo, kao Mariborčanin, odgajan u duhu da je Maribor najbolji, ne bih mogao u Olimpiju, ni kao igrač ni kao sportski direktor”.

Zanimljivo je opisao jednog od bivših trenera: Hectora Cupera.

“Njegove metode treninga cijenim, a sam sam se uvjerio da nema pobjednički mentalitet. Čim se približavala finalna utakmica, on se izgubio. Nije izdržao psihološki pritisak. Zato su mu momčadi gubile. Mi igrači smo znali da ako sami nešto ne učinimo, nećemo uspjeti. Nismo mu zamjerili, svako regaira drugačije u određenoj situaciji…”

Najveći igrač svih vremena mu je Maradona, današnjice Messi, a ponosno ističe kako se ljudi čude što je Maribor uspio s tako malim budžetom od deset miliona eura, prenosi Goal.com/ba.

“Najveća je plata igrača 100.000 eura godišnje i ne mislimo ih povećavati”.

Toliko Diego Costa i Cesc Fabregas zarade za – tri dana…