Jedan od najboljih napadača svih vremena zasigurno je Gabriel Omar Batistuta koji je prije više od deset godina završio svoju blistavu karijeru.

Batistuta je karijeru završio 2005. godine u dresu Al-Arabija i nakon toga veoma rijetko se pojavljivao u javnosti. Poznato je da je ovaj golgeter imao velikih zdravstvenih problema nakon završetka karijere. Batistutu muče bolovi u koljenima zbog silnih povreda koje je imao u karijeri.

Argentinac je u svakom meču ostavljao svoj maksimum i sada je sve to došlo na naplatu.

Batistuta je prije nekoliko godina operisao koljena i bolovi su se smanjili. Međutim, nekadašnji napadač Fiorentine i Rome je ponovo u problemima jer su se bolovi vratili i Batistuta jedva stoji na nogama. Prije par godina je želio čak da amputira noge jer su bolovi bili neizdrživi.

"Za fudbal sam dao i više nego što sam trebao i zbog toga sada ima problema i sa normalnim hodanjem. Volim ovu igru i sve vezano za nju, ali na veliku žalost fudbal je ostavio traga na mom zdravlju. Sada plaćam cijenu svega toga i veoma teško se krećem. Istina je da sam želio amputirati noge prije nekoliko godina, ali mi je doktor rekao da sam lud i da to ne radim. Hvala Bogu pa sam ga poslušao. Ni sada mi nije lako, ali izdržat ću jer sam borac", izjavio je Batistuta.

On je i dalje najbolji strijelac Argentine svih vremena sa 56 golova. Svoju karijeru je počeo u Newell's Old Boysima, a jedan je od igrača koji je igrao za River Plate i Bocu Juniors - ljute rivale. Kasnije je s velikim uspjehom nastupao u Fiorentini i Romi s kojom je bio prvak Italije. Kratko je igrao za Inter, a karijeru je završio u Al-Arabiju.