Ovo je velika pobjeda reprezentacije Bosne i Hercegovine. Pobjeda BiH je još i veća i značajnijna, uzme li se u obzir da za BiH nisu igrali Edin Džeko, Miralem Pjanić, Edin Višća, Vedad Ibišević..., a na golu nije bio ni prvi golman BiH Asmir Begović. 

Utakmica je igrana na stadionu Suita City Football u Osaki. Ovo je prvi međunarodni trofej koji su osvojili Zmajevi na čelu sa Mehmedom Baždarevićem. S druge strane, na čelu Japana je bh. nogometni stručnjak Vahid Halilhodić, koji je preporodio reprezentaciju ove zemlje.

U današnjoj utakmici golove za BiH dao je Milan Đurić, u 29. i 66. minuti. On je ujedno i najbolji strijelac Kirin kupa. Gol za Japan postigao je Hiroshi Kiyotake u 28. minuti.

U prvom poluvremenu, obje reprezentacije imale su dosta prilika, od kojih je najbolja bila za BiH u finišu prvog dijela igre, kada je Medunjanin sa velike udaljenosti pogodio prečku. U drugom poluvremenu tempo igre je pao, a možda je ključni trenutak bilo uvođenje Miroslava Stevanovića, koji je brzo nakon ulaska na teren asistirao za pobjednički gol.

Kirin Kup, finale:

Japan - Bosna i Hercegovina 1:2

(Kiyotake 28' - Đurić 29', 66')

Japan: Nishikawa, Nagatomo (od 70. Makino), Morishige, Yoshida, Sakai, Hasebe (od 88. Kobayashi), Kashiwagi, Kiyotake, Okazaki (od 79. Kanazaki), Usami, Asano.

Selektor: Vahid Halilhodžić

BiH: Ibrahim Šehić, Mateo Sušić, Edin Cocalić,Toni Šunjić, Almir Bekić, Mario Vrančić (od 88. Arežina), Haris Medunjanin, Haris Duljević (od 66. Stevanović), Izet Hajrović (od 90. Kosorić), Armin Hodžić i Milan Đurić (od 76. Kožulj).

Selektor: Mehmed Baždarević

(Doznajemo.com/NAP.ba)