Na redovnom godišnjem sastanku Međunarodnog nogometnog odbora (IFAB), tijela zaduženog za regulaciju pravila fudbalske igre, u ponedjeljak je u sjedištu Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) razmatrana upotreba videotehnologije (VAR) kao pomoć fudbalskim sudijama.

U protekle dvije godine u dvadesetak zemalja širom svijeta, među kojima su Engleska, Francuska, Italija i Njemačka, VAR tehnologija korištena je u više od 800 zvaničnih utakmica, a prvi rezultati su jako pozitivni.

IFAB je ohrabren dobijenim rezultatima, a konačnu odluku o nastavku upotrebe VAR tehnologije IFAB treba donijet na godišnjem zasjedanju u trećem mjesecu ove godine.

U analizi IFAB navodi se kako se VAR tehnologija koristi u četiri situacije: prilikom postizanja golova, situacija koje vode do penala, direktnih crvenih kartona te slučajeva kada sudija pogriješi u identifikaciji igrača koji je počinio prekršaj za žuti ili crveni karton.

Na osnovu 804 zvanične utakmice u kojima je korištena VAR tehnologija, zaključeno je da se u prosjeku u svakoj trećoj utakmici događa jedna očita pogreška u nekoj od četiri spomenute kategorije.

Bez upotrebe VAR tehnologije sudije su imale tačne procjena u 93% svojih odluka u četiri ključne kategorije, dok se upotrebom tehnologije taj postotak u analiziranim utakmicama podigao na 98,9 posto.

Što se tiče toka utakmice i gubitka vremena prilikom pregledavanja snimki, IFAB navodi kako je gubitak vremena zanemariv i višestruko manji u odnosu na neke uobičajene događaje na fudbalskim utakmicama, kao što su izvođenje prekida ili zamjene.

Također, od 804 utakmice u kojima je korištena VAR tehnologija u njih 69 posto nije bilo potrebe za pregledavanjem snimki.

Podaci dobijeni na analiziranim utakmicama su ohrabrujući i, po svemu sudeći, VAR tehnologija mogla bi biti korištena na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.