Od 2019. godine, UEFA bi za reprezentacije trebala imati novo takmičenje, nazvano Nacionalna liga.

Kako bi se pripremio teren i pronašao termin za novo takmičenje zanimljivo i gledaocima i reprezentacijama, sistem euro kvalifikacija koje su do sada igrane u periodu koji je trajao više od godinu dana, se skraćuje na godinu dana - od marta do marta.

Tako bi se trebalo dobiti šest termina u tri mjeseca, po dva u septembru, oktobru i novembru za odigravanje mečeva Nacionalne lige koja treba biti igrana u godinama nakon kontinentalnog prvenstva. Prva dva takmičenja u Nacionalnoj ligi zakazana su za 2019. i 2021. godinu.

UEFA Nations League 0

Sistem takmičenja je veoma jednostavan i napravljen dijelom po ugledu na sistem grupa u teniskom Davis kupu.

Reprezentacije trebaju biti podijeljene u četiri "mini" lige. Svaka treba imati po četiri grupe u kojima se takmiče po tri, odnosno četiri reprezentacije.

Logično, u Grupi A je 12 najboljih reprezentacija. U Grupi B mjesto trebaju naći selekcije rangirane od 13. do 24. mjesta, u Grupi C reprezentacije na mjestima od 25 do 39, a u posljednjoj Grupi D trebaju se naći će nacionalni timovi zemalja koje su između 40. i 55. mjesta.

UEFA Nations League 0

Po sadašnjem UEFA rankingu u Grupi A su - Njemačka, Belgija, Francuska, Portugal, Španija, Švajcarska, Vels, Engleska, Hrvatska, Poljska, Italija i Island. Sastav ove grupe garantuje nam praktično fudbalske poslastice poput duela Njemačke i Francuske ili Portugala i Španije ili Engleske i Hrvatske.

U Grupi B su: Holandija, Republika Irska, Turska, Slovačka, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Austrija, Sjeverna Irska, Rumunija, Švedska i Grčka.

U Grupi C su: Češka, Srbija, Danska, Albanija, Slovenija, Izrael, Rusija, Crna Gora, Škotska, Bugarska, Belorusija, Farska Ostrva, Norveška, Jermenija i Azerbejdžan.

Grupa D je rezervisana za Finsku, Kazahstan, Litvaniju, Letoniju, Kipar, Gruziju, Estoniju, Luksemburg, Makedoniju, Moldaviju, Kosovo, Maltu, Lihtenštajn, San Marino, Andoru i Gibraltar.

UEFA Nations League 0

Samo za Grupu A trebao bi se igrati Final Four koji je zamišljen kao "mini" Euro. Na njemu bi se našle najbolje ekipe iz Grupe A, tačnije najbolji u podgrupama.

Sistem takmičenja gledaocima praktično garantuje najzanimljivije duele. Naime, dešava se da do EURA ne stignu sve najbolje selekcije, da favoriti ispadnu prije "projektovanog" dijela turnira i da ne gledamo najbolje među najboljima mimo prijateljskih mečeva.

Mečevi u Nacionalnoj ligi ne bi trebali biti prijateljski. U njima bi sve reprezentacije trebale imati svoj interes. Oni najbolji da igraju sa sebi ravnima češće nego ranije pa bi im i timovi trebali biti uigraniji, a lošije rangirane reprezentacije koje učestvuju u Nacionalnoj ligi imaju "duplu šansu" da dođu do kontinentalnog prvenstva. Naime, predviđeno je da 16 najboljih selekcija koje ne osiguraju mjesto na EURU kroz kvalifikacije dobiju dodatnu priliku da, igrajući među sobom dodatne mečeve, izbore dodatna četiri mjesta na šampionatu kontinenta. Sistem i ovdje predviđa više utakmica - od 16 ekipa u ovom svojevrsnom play offu trebalo bi ostatiprvo osam, a zatim četiri najbolje.

UEFA Nations League 0

Također, igra se po klasičnom sistemu promocije i relegacije. Najbolji iz svojih grupa imaju priliku da pređu u sljedeću višu grupu, dok najlošiji "padaju" rang niže.

Za niže rangirane selekcije dodatni motiv trebao bi biti svakako i činjenica da se ove utakmice na UEFA rang listi trebaju bodovati kao takmičarske, a ne kao prijateljske, mada je i činjenica da imaju zagarantovane mečeve sa dobrim rivalima i ne moraju da razmišljaju o prijateljskim duelima sasvim dovoljna.

Iako se šuškalo o potpunom ukidanju termina za prijateljske mečeve, to se nije dogodilo. Termini za prijateljske mečeve ostaju maj i jun.

Izvor: N1