Nakon što je UEFA nedavno u Monte Carlu potvrdila da razmatra više opcija vezanih za neka nova euro takmičenja, ugledni njemački Bild objavio je da krovna kontinentalna federacija namjerava od 2021. godine uvesti treće takmičenje, uz Ligu prvaka i Europa league.

UEFA, koja se guši u novcu od klupskih takmičenja, rado bi uvela još jedno. Prema pisanju L'Equipea u tom slučaju bi se Europa league smanjila s 48 na 32 kluba te bi tako pojačala atraktivnost novog takmičenja.

Predsjednik Europske asocijacije klubova Andrea Agnelli potvrdio je danas da je treće UEFA-ino klupsko takmičenje dobilo "zeleno svjetlo".

Agnelli, inače prvi čovjek Juventusa, također predsjedava i Europskom asocijacijom klubova, a upravo je on na današnjoj Glavnoj skupštini otkrio gotovo senzacionalnu vijest.

- Dok se još uvijek čeka potvrda Izvršnog komiteta UEFA, mogu reći da je dano zeleno svjetlo da se uvede i treće takmičenje koje će ukupan broj klubova koji se natječu u Europi dovesti do 96 i to od sezone 2021/2022., istakao je Agnelli.

Format tog novog takmičenja još nije otkriven, ali se vjeruje da bi on mogao biti sličan nekadašnjem Kupu pobjednika kupova.

Podsjetimo, UEFA je imala tri klupska takmičenja do 1999. godine kad je ukinut legendarni Kup kupova u kojemu su do naslova dolazile ekipe poput Magdeburga, Dinama iz Tbilisija, Mechelena i Slovana iz Bratislave. Najuspješniji klub tog takmičenja bila je Barcelona s četiri titule, dok su Anderlecht, Milan, Chelsea i kijevski Dinamo dvaput osvajali naslov.

U to takmičenje ulazili su svi pobjednici nacionalnih kupova. Zadnji pobjednik Kupa kupova bio je Lazio koji je 1999. godine u finalu u Birminghamu s 2-1 bio bolji od Mallorce.