Nezavisno sudsko vijeće za finansijsku kontrolu klubova (CFCB) donijelo je odluku o tome da je Manchester City počinio ozbiljne povrede pravila UEFA, koja je objavila odluku o kazni Manchester Cityju s dvije godine neigranja u Ligi prvaka.

Klub uz to mora platiti i kaznu od 30 miliona eura.

Prenosimo priopćenje UEFA u cijelosti:

- Nakon ročišta održanog 22.01.2020. godine, Sudsko vijeće pri UEFA-inom tijelu za finansijsku kontrolu klubova (CFCB), kojim predsjeda Jose da Cunha Rodrigues, danas je izvijestilo nogometni klub Manchester City o konačnoj odluci o slučaju koji je CFCB-ju proslijedio glavni istražitelj.

Sudsko vijeće, razmatrajući sve dokaze, ustanovilo je da je nogometni klub Manchester City počinio ozbiljne povrede UEFA pravilnika precjenjujući svoje sponzorske prihode na svojim računima i u informacijama koje su ustupljene UEFA-i između 2012. i 2016. godine.

Sudsko vijeće je također utvrdilo da, kršeći propise, Manchester City nije sarađivao u istrazi ovog slučaja od strane CFCB.

Sudsko vijeće izreklo je disciplinske mjere nogometnom klubu Manchester City i to da će biti isključeni iz učešća u klupskim takmičenjima UEFA u sljedeće dvije sezone (tj. sezone 2020/21 i 2021/22) i platiti kaznu u iznosu od 30 miliona eura.

Na ovu odluku Manchester City ima pravo podnijeti žalbu Međunarodnom sportskom sudu (CAS). Ako Manchester City iskoristi to pravo, cjelokupna obrazložena odluka Sudskog vijeća neće biti objavljena prije nego CAS objavi konačnu presudu.