Eric Bailly (25) imao je samo 13 godina kad je odustao od škole da bi se posvetio fudbalu. Bila je to teška odluka, priznao je u nedavnom razgovoru za The Players Tribune, u kojem se prisjetio i iskustava sa ulica Abidžana, glavnog grada svoje države – prije nego što mu je procvjetala profesionalna karijera.

Na nevjerovatan način je «stigao do zvijezda», ali je prije toga prodavao cigarete i mobitela na ulicama Abidžana kako bi novčano pomogao svoju familiju.

Ako živite u maloj drvenoj kućici kao što je to bio slučaj s mojom familijom, dajete veliku važnost obrazovanju, jer je to praktično jedini siguran način za dobar život, što je u našem slučaju značilo topao krevet i hranu na stolu. Zato, kad sam donio odluku da napustim školu, moj otac je na početku bio protiv toga – prisjetio se.

Tri ili četiri godine kasnije uočili su ga u Burkini Faso skauti klubova sa Starog kontinenta, otkad je i počeo njegov meteorski uspon u sportu.

Eric Bailly MNU kids

Naravno, ni to nije bilo lako, ali na kraju ga je Espanyol uzeo na tromjesečnu probu.

To je bio najsretniji dan u mom životu. Imao sam put prema profesionalnom fudbalu, i to u Španiji! Te noći nisam mogao zaspati, bilo je nemoguće – priznao je Bailly.

Iako je zbog rata u njegovoj zemlji izgledalo da od svega ipak neće biti ništa, jer su aerodromi bili zatvoreni, Bog je, vjeruje Eric, umiješao prste i pokazalo se da klub iz Barcelone i dalje ima interes za njega.

Bailly se pridružio Espanyolu 2011. godine, a tri godine kasnije imao je i debitanski nastup za prvi tim. Kasnije je proveo 18 mjeseci u Villarreal, a zatim je uslijedio odlazak u Manchester United.

U samo pet godina prošao sam put od prodavanja cigareta na ulicama Abidžana do igranja za najveći klub na svijetu – izjavio je 25-godišnjak, koji trenutno zarađuje oko 80.000 funti sedmično u engleskom klubu, piše fudbaltalent.com.

Eric Bailly MNU kids

(DozaSporta.com)