Legendarni vozač Formule 1 Michael Schumacher (48) već gotovo četiri godine živi kao biljka nakon što je krajem 2013. godine teško pao na skijanju u francuskom Meribelu.

Njegova familija pokušala je sve ne bi li se sedmerostruku svjetski šampion u Formuli 1 što brže i bolje oporavio, ali većeg napretka u Schumijevu liječenju nije bilo. Njegova supruga i njegovi najbliži ljudi ne žele godinama otkrivati nikakve detalje o njegovom stanju, no švedski list Expressen objavio je da namjeravaju pokušati još jednu, najvjerovatnije zadnju operaciju, nakon koje bi od Nijemca, ako ne uspije, doktori "digli ruke".

Nakon najboljih svjetskih specijalista koji su posjećivali Schumachera u njegovoj kući u Švicarskoj, Michael bi uskoro trebao preseliti u Dallas, gdje bi o njemu trebao brinuti i pokušati ga spasiti dr. Julian Meeks, jedan od najcjenjenijih neurologa na svijetu.

- Imam puno iskustva s takvim pacijentima, izjavio je Meeks za njemački list Bravo, koji ga je opisao kao "jedinu osobu koja mu još može pomoći".

Podsjetimo, Schumacher je 27.12.2013. godine skijao sa sinom Mickom u francuskim Alpama. U jednom trenutku skrenuo je s obilježenog dijela staze, pao je i glavom udario u kamen.

Prema medicinskim izvještajima gotovo sigurno bi preminuo da nije imao kacigu, ali i uprkos njoj je zadobio teške povrede mozga. Tri mjeseca bio je u induciranoj komi, nakon čega mu se stanje stabiliziralo. Krajem 2014. godine objavljeno je da je Schumi paraliziran, ne može govoriti i da ima problema s pamćenjem. Informacije o njegovom stanju su šture i jako rijetke, a prema posljednjim, iz devetog mjeseca 2016. godine, Michael je i dalje nepokretan.

(DozaSporta.com/Index.hr)