Hrvatski stručnjak Robert Prosinečki novi je selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, odlučeno je to na današnjoj sjednici Izvršnog odbora N/FS BiH.

Prosinečki (48) bi na klupi bh. nacionalnog tima trebao debitovati 28.01. u prijateljskoj utakmci sa SAD-om u Los Angelesu, a tri dana kasnije BiH očekuje i provjera s Meksikom u San Antoniju.

Njegov jedini protivkandidat je bio Amar Osim, a na selektorskoj funkciji nasljeđuje Mehmeda Baždarevića.

Novi selektor mišljenja je da BiH ima odlične igrače s kojima se može ostvariti dobar rezultat.

- Super kvalitetna reprezentacija sa super kvalitetnim igračima, a radićemo i sa mladima na svemu, najavio je Prosinečki.

SARADNICI. On je izabrao i članove svog stručnog štaba. U ekipu su dva njegova dugogodišnja saradnika Gordan Ciprić i Dragan Spasić te bivši bh. reprezentativci Elvir Rahimić i Kenan Hasagić.

VELIKA ŠANSA. Cilj je da fudbalska reprezentacija BiH ode na veliko tačmičenje, a prilika za to je EURO 2020, čemu prethode kvalifikacije kroz Ligu nacija i kroz grupe.

- Vidimo veliku šansu u svemu tome, zbog toga sam i došao. BiH ima odlične igrače i može se jako puno napraviti, poručio je Prosinečki, novi selektor reprezentacije BiH.

Navodno, Prosinečki bi mjesečno trebao zarađivati oko 15.000 eura, dok je predviđena premija od 300.000 do 400.000 eura u slučaju plasmana na EURO

KARIJERA. Prosinečki je imao zapaženu igračku karijeru, a kao trener je bio asistent Slavenu Biliću na klupi reprezentacije Hrvatske. Zatim je vodio beogradsku Crvenu zvezdu, turski Kayserispor i reprezentaciju Azerbejdžana, s kojom je stigao do 76. mjesta na FIFA rang-listi.

U desetom mjesecu prošle godine je napustio selektorsku poziciju nakon 21 meča na klupi reprezentacije te zemlje.

Ime Prosinečkog, kao mogućeg selektora BiH spominjalo se i nakon smjene Safeta Sušića, a tada ga je podržao i Miroslav Ćiro Blažević.

POVEZANO
MIROSLAV ĆIRO BLAŽEVIĆ SMATRA: Samo jedan čovjek može biti trener bh. reprezentacije!