Predsjednik UEFA Aleksander Čeferin izjavio je kako se uvođenje video tehnologije (VAR - Video Assistant Referees) u Ligu prvaka planira od sljedeće sezone, iako još nije isključena mogućnost njenog korištenja u završnici ove sezone.

- Ideja je da se VAR počne koristiti od prve utakmice sljedeće sezone, europskog Superkupa u Istanbulu, izjavio je Čeferin.

Utakmica Superkupa u kojem se trebaju sastati pobjednik Lige prvaka i osvajač Europa League zakazana je za 14.08.2019. godine, a VAR bi se potom trebao koristiti i u utakmicama posljednjeg pretkola Lige prvaka.

Upitan za mogićnost korištenja VAR-a u finalu ovosezonske Lige prvaka koje se treba igrati 01.06.2019. u Madridu Čeferin je odgovorio: "Neću isključiti tu mogućnost, ali mislim da se to neće dogoditi. Prvo moramo izabrati pružatelja usluge za VAR".

Navodno, čelnici UEFA su impresionirani kako je VAR funkcionisao na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, pa isti model žele da primjene i u najelitnijem euro takmičenju. S druge strane, VAR bi se u Europa League trebao početi koristiti tek od sezone 2020/21.

Inače, odluku o uvođenju VAR-a treba da donese Izvršni odbor UEFA.

Kontinentalna kuća fudbala razmatra mogućnost da uvede korištenje VAR sistema i na EURU, počevši već od 2020. godine.