Izvršni odbor Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) danas na vanrednoj sjednici u Sarajevu nije prihvatio ostavku selektora našeg državnog tima Roberta Prosinečkog

Podsjetimo, Prosinečki je podnio ostavku u nedjelju, neposredeno nakon poraza reprezentacije BiH u Jerevanu (4-2), u šestom kolu Grupe J kvalifikacija za EURO 2020.

Nakon rezultata u Jerevanu bh. selekcija ostala je skoro bez šansi da se plasira na EURO preko kvalifikacija, te će najvjerovatnije u trećem mjesecu igrati Playoff B grupe Lige nacija s još tri selekcije u borbi za jedno mjesto na kontinentalnom šampionatu.

- Prije svega moram istaći da je Armenija zasluženo pobijedila. Imali smo neke svoje prilike, ali nismo bili na nivou. Možda u napadu jesmo, ali to je sve nevažno. Penal je možda trebao biti za nas, ali tako je kako je. Sve je sada to nevažno jer ne BiH ne može ići na EURO preko ovih kvalifikacija. Ostaje nam šansa da na prvenstvo odemo preko Lige nacija, izjavio je Prosinečki za Novu BH nakon utakmice, a potom je na konferenciji za medije potvrdio da podnosi ostavku.

- Došao sam s ciljem da odemo na EURO. Iako sve šanse za to nisu izgubljene, osjećam se odgovornim i podnosim ostavku, izjavio je Prosinečki.

O samoj utakmici izjavio je: "Čestitke Armeniji koja je zasluženo pobijedila. Nismo bili pravi, oni su više željeli pobjedu, ali mora se ići dalje i razmišljati o utakmicama koje dolaze. Probali smo sve, nismo uspjeli. Nemamo više šansi za odlazak na EURO kroz ovu grupu, ostale su te dodatne kvalifikacije koje smo izborili preko osvajanja skupine u Ligi nacija".

Prosinečki je selektor BiH od početka 2018. godine. U 18 susreta ostvario je sedam pobjeda, šest neriješenih rezultata i pet poraza. Najveći uspjeh mu je prvo mjesto u B diviziji Lige nacija, kojim je "Zmajevima" osigurao spomenuti baraž, ali i promociju u elitni razred idućeg izdanja ovog takmičenja UEFA.