UEFA na Euru U-17 prvenstvu koje je danas počelo u Hrvatskoj, u drugoj fazi takmičenja, ako utakmice završe bez pobjednika, namjerava testirati novi sistem izvođenja kaznenih udaraca, poznat pod imenom ABBA.

Sistem je osmišljen kako bi ravnomjerno rasporedio pritisak na igrače prilikom izvođenja penala nakon što utakmice u regularnom dijelu i produžecima završe bez pobjednika.

Po sadašnjem modelu 11-erac izvodi igrač jedne, a potom igrač druge ekipe. Izvodi se pet serija, a ako je potrebno nastavlja se serija po serija.

Studija koju je naručila UEFA pokazala je kako klubovi i reprezentacije koji prvi izvode jedanaesterce imaju 60% šanse za pobjedu, što im daje nepravednu prednost, smatraju u krovnoj nogometnoj organizaciji Starog kontinenta. UEFA je analizirala više od 1.000 izvođenja od 1970. do 2013. godine.

"Istraživanje je pokazalo kako su igrači koji drugi izvode jedanaesterce pod većim pritiskom, posebne nakon što se odradi prvih pet serija", poručili su iz UEFA.

Prema novom sistemu prvi jedanaesterac izvodi igrač iz ekipe A, potom iduća dvaigrači iz ekipe B, pa sljedeća dva opet iz ekipe A i tako sve dok obje ekipe ne izvedu po pet udaraca. (AB-BA-AB-BA-AB). Istim načinom se nastavlja i ako nakon prvih pet serija nema pobjednika.

Internacionalni odbor fudbalskih saveza (IFAB), nogometno tijelo koje treba priznati svako pravilo prije njegovog usvajanja, odobrio je ovaj eksperiment.

"Vjerujemo kako sistem ABBA može izjednačiti pritisak na igrače obije ekipe prilikom izvođenja jedanaesteraca, a sada to namjeravamo isprobati", izjavio je Stewart Regan, član IFAB-a i izvršni direktor Škotskog fudbalskog saveza.