Pobjedom nad Alavesom (3-0) Barcelona je ušla u novu sezonu La Lige i odbranu naslova, a trener Valverde na klupi je tom prilikom imao igrača plaćenih ili tržišno vrijednih preko 300.000.000 eura, što je najskuplja Barcelonina klupa ikad!

Naime, golman Cillessen plaćen je Ajaxu 13 mil. eura, Arturo Vidal došao je iz Bayerna za 19 miliona. Lenglet je koštao 35 mil. eura odštete Sevilli, a za Arthura je Gremiju plaćen 31 milion. Malcolm je došao za 41 milion iz Bordeauxa, a Coutinho je Liverpoolu plaćen 155 mil. eura.

Dodamo li ovoj šestorci kupljenih i skupo plaćenih i Rafinhu, koji je dijete Barcelonine klupske akademije La Masije tržišno procijenjen na 28 mil. eura, dolazimo do ukupno 322 miliona eura vrijednosti igrača na klupi Barcelone u prvoj prvenstvenoj utakmici sezone.

Vidal, Arthur i Coutunho ušli su u igru tokom meča, a posljednja dvojica billi su asistent i strijelac za drugi gol njihove momčadi u 83. minuti. Messi je, inače, na premijeri bio dvostruki strijelac, u 64. i drugoj minuti nadoknade drugog poluvremena.