Argentinska nogometna zvijezda Diego Armando Maradona nije konzumirao alkohol ili nedozvoljene opojne droge u danima prije njegove smrti, pokazala je obdukcija, čiji su rezultati objavljeni u srijedu.

Maradona, koji je umro prošlog mjeseca u dobi od 60 godina, uzeo je sedam različitih lijekova za depresiju, tjeskobe i drugih bolesti, ali "nije bilo (ilegalnih) droga", izjavio je pravosudni dužnosnik agenciji Reuters.

Rezultate obdukcije, koja se temeljila na uzorcima krvi i urina, objavila je znanstvena policija Buenos Aires, i upućuje na to kako je Maradona imao problema s bubrezima, srcem i plućima.

Stručnjaci istražuju različite aspekte njegove smrti koja je potresla Argentinu i širi nogometni svijet i nisu isključili mogućnost da bi krajnji rezultat istrage mogao voditi ka podizanju optužnice protiv određene osobe ili osoba.

Detaljnija obdukcija potvrdila je rezultate pregleda izvršenog neposredno nakon njegove smrti, a gdje se tvrdilo da je bivši igrač Boca Juniorsa i Napolija preminuo od "akutnog plućnog edema sekundarnog tipa zbog pogoršanog hroničnog zatajenja srca s proširenom kardiomiopatijom".

U ljutitom napadu na očeve kritičare, Maradonina kćerka Gianinna izjavila je da je obdukcija pokazala "rezultat kompatibilan s cirozom jetre".

Svjetski šampion s Argentinom iz 1986. godine, kojeg su smatrali jednim od najvećih igrača svih vremena, veći se dio života borio s ovisnošću o alkoholu i drogama.

Sud je prije nekoliko dana odlučio da se Maradonino tijelo ne može ekshumirati ili kremirati u slučaju da DNK bude potrebna kasnije za upotrebu u utvrđivanju očinstva ili drugim slučajevima. Maradona ima petero priznate djece i šestero sa zahtjevima za priznanje. Dio su složenog postupka nasljeđivanja koji je u toku u Argentini.