Real Madrid je pobjedom na domaćem terenu nad Getafeom (2-0) otvorio sezonu u La Ligi, ali prva utakmica u eri nakon Cristiana Ronalda ulazi u anale na negativan način.

Na stadionu Santiago Bernabeu ovom prilikom bilo je samo 48.466 gledatelja, što je najmanje u zadnjih gotovo 10 godina, tačnije od 24.05.2009., kada je na utakmici bilo 44.270 ljudi u publici.

Ali, tada je to bila zadnja utakmica sezone, nakon niza od pet izgubljenih utakmica zaredom, koji je počeo porazom 2-6 od Barcelone.

Nakon toga Real je kupio ofanzivca Manchester Uniteda, da bi na prvoj utakmici nakon njegove prodaje zabilježio najnižu posjećenost od posljednjeg meča prije kupovine Cristiana Ronalda.

Činjenica je da se utakmica igrala jako kasno (22.15h) zbog velikih vrućina, kao i da je sezona godišnjih odmora. Ali sve to bio je slučaj i svake godine u prethodnom desetljeću pa je opet Real na startu sezone gledalo daleko više ljudi. Uostalom, Madrid s okolinom ima šest miliona stanovnika, a u gradu i oko stadiona uvijek je mnogo stranaca, turista koji ciljano dolaze na Realove utakmice.

Osim toga što više nema najvećeg mamca za gledatelje, razlog za ovako slabu posjećenost je i što Real nije kupio nikoga ko bi ga odmah dostojno zamijenio ili bio dovoljno atraktivan da se zbog njega kupi ulaznica.

Thibaut Courtois, najbolji golman SP u Rusiji kupljen iz Chelseaja za 38 mil. eura, na klupi čeka hvatanje forme, a od tamo je utakmicu gledalo i brazilsko čudo od djeteta Vinicius Junior. Real je Flamengu za Neymarovog nasljednika platio 45 mil. eura, ali novi trener Lopetegui nije mu dao ni minutu da se predstavi navijačima na početku nove sezone.

Svi igrači u početnoj postavi, kao i trojica koji su ušli tokom igre, poznata su lica od prošle sezone, a tako Real ne može privući navijače željne novih faca i atraktivnih pojačanja.

Posebno nakon što je otišao superstar Ronaldo, koji je u 438 utakmica za Real postigao rekordnih 450 golova, piše Index.