Khabib Nurmagomedov u subotu je slavio protiv privremenog prvaka, Amerikanca Justina Gaethjea, u jednoj od najvećih borbi UFC lake kategorije ikad, te objavio kraj karijere.

Prošlo je nešto više od godinu dana od njegove posljednje borbe, a ovom se vratio u UFC-ov oktogon, i to baš u Abu Dabiju, gdje je odradio i posljednju borbu i opet slavio.

Dagestanac je tako ostao neporažen u svih 29 dosadašnjih borbi, a pojas je uspješno branio protiv Conora McGregora i Dustina Poiriera te sada protiv Justina Gaethjea.

Khabib Nurmagomedov otac

Bila je to Khabibova prva borba u životu koju je odradio bez svog oca, koji je preminuo od komplikacija nakon operacije srca ranije ove godine.

Abdulmanap je trenirao Khabiba tokom njegove čitave MMA karijere u kojoj Nurmagomedov još nema nijedan poraz. Dok je Khabib bio dijete, njegov otac je u porodičnoj kući napravio dvoranu za treniranje, a bio je ekspert u hrvanju i ruskoj borilačkoj tehnici sambo.

Iako nije mogao dobiti vizu i putovati na Khabibove borbe u SAD, Abdulmanap je bio njegova najveća podrška, a on i sin bili su u sjajnim odnosima. Khabib je često objavljivao fotografije sa svojim ocem i redovno ga je isticao kao najvažnijeg čovjeka u karijeri.

Koliko je Khabibu značila očeva podrška, moglo se vidjeti i prema njegovoj reakciji nakon pobjede. Nepobijeđeni Dagestanac odmah je briznuo u suze, a onda se i povukao zato što otac više ne može biti uz njega tokom borbi.

Khabibovo povlačenje još uvijek je jedna od gorućih tema u svjetskim medijima, a potpuno je jasno i zašto je tako jer se radi o čudesnoj karijeri koja je okončana zbog privatnih razloga, a ne iz nužde za očuvanjem zdravlja kao što to obično zna biti slučaj.

Najpoznatiji Dagestanac na svijetu oprostio se s 29 pobjeda i nula poraza kao najveći borac koji je ikad nastupao u UFC-ovoj lakoj kategoriji, a njegova dominacija još je jasnija kad se priča razloži u runde.

Njegovi planovi koji se odnose na događaje u neposrednoj budućnosti već su poznati, Khabib ih je objavio nedugo nakon što je proslavio svoju posljednju pobjedu u UFC-u.

Dagestanac je u UFC-u debitovao 2012. godine i od onda neprekidno dominirao lakom kategorijom, a sada želi pomoći drugim borcima da budu barem dijelom uspješni koliko je on bio.

Ima samo 32 godine, ali ne krije da mu je glavna ambicija biti trener koji će obučavati borce da se bave onime u čemu je on bio najbolji.

- Imamo puno mladih boraca kojima možemo prenijeti naše znanje. Očekujemo da će naš tim (Tim Nurmagomedov) opet biti na vrhu, ja želim pomoći i raditi koliko god godina bude potrebno - poručio je Khabib u razgovoru sa svojim trenerom Javierom Mendezom nakon borbe.

Odlazak u trenerske vode prirodan je korak za Khabiba nakon povlačenja, posebno zato što su brojni MMA borci koji dolaze iz Rusije i bore se na visokom nivou.

Na taj se način Khabib, koji se kroz godine pokazao kao jako konzervativan, ali i principijelan kada je u pitanju njegova familija i odnos prema sportu, želi odužiti i nastaviti gdje je stao njegov otac.

POVEZANO
Khabib Nurmagomedov poruka SarajevuKhabib Nurmagomedov poslao poruku Sarajevu i Bosni: "SELAM ALEJKUM, DOLAZIM USKORO, ako Bog da!"