Španska fudbalska legenda, Raul Gonzales, koji se, nakon što se zvanično povukao iz profesionalnog fudbala u martu prošle godine, vratio na terene 30. oktobra prošle godine, potpisavši ugovor sa New York Cosmosima, uspješno je debitovao pred domaćim navijačima.

[AdsWithin]Iako nije postigao pogodak niti je asistirao u domaćoj pobjedi Cosmosa nad, do tada neporaženim, Tampa Bay Rowdiesima, uspio je pokazati svoju klasu. Bivša velika zvijezda Rael Madrida, ali i evropskog i svjetskog fudbala, 37-godišnji Raul je najviše vremena proveo igrajući na sredini terena, razigravajući saigrače, pomažući im tako da pobijede suparnika i izbiju na prvo mjesto NASL (North American Soccer League).

"Da budem iskren, u četvrtak sam mislio da neću moći igrati danas" priznao je Raul nakon subotnje utakmice. "Mogao sam igrati svih 90 minuta, doduše, poljednjih 10-15 minuta samo štejući terenom, ali sam se 70-75 minuta osjećao veoma dobro i mislim da je ovo idealno za mene. Nadam se da će već slijedeće sedmice igrati malo bolje. Teren nije idealan, ali daću sve od sebe" prenosi izjavu ovog legendarnog napadača portal goal.com.

Raul je nakon povratka u prefesionalni fudbal bio limitiran u vremenu koje je mogao provoditi na terenu i u Cosmosu su ga postepeno uvodili u trenažni proces. Ali, u subotu je odigrao najbolji meč od ukupno tri u kojima je nastupio za svoj tim u okviru NASL šampionata koji je počeo početkom mjeseca.

"Danas sam se osjećao veoma dobro", kazao je Raul. "Posljednje dvije, tri sedmice imam problema sa tetivom i leđima i mogao sam odraditi samo dva do tri treninga, ali se nadam da ću u sedmicama koje dolaze podići nivo svoje forme i doprinijeti boljoj igri svoga tima", kazao je on.

Glavni trener Cosmosa Giovanni Savarese priznao je kako je Raulovo vlastito iskustvo sa svojim zdravljem pomoglo klubu da ga održi zdravim, ali je istovremeno rekao kako Španac to i ne podnosi baš najbolje.

"Sjajno je komunicirati sa njime kako bismo bolje razumjeli stvari koje trebamo uraditi. Ali, kada je na treningu, on je potpuno "unutra", želi biti potpuno spreman za svaku utakmicu".

Veliki problem za ovog sjajnog napadaču predstavljaju tereni u Americi koji su većinom prekriveni plastičnom travom, što predstavlja dodatno opterećenje za tijelo i mišiće ovog 37 godišnjeg veterana, koji je prinuđen trenirati i igrati na ovoj podlozi kako bi se što prije prilagodio.

"Teško mi je igrati na ovim podlogama, prošle sedmice smo imali samo jedan trening na stadionu", rekao je Raul i dodao:"Mislim da mi treba neko vrijeme da shvatim, veoma je teško, intenzitet, kretanje lopte je potpuno drugačije u odnosu na terene sa pravom travom. Ali, daću sve od sebe, na svakom treningu, svaki dan. Dana sam veoma sretan" kazao je on.

Svjestan je toga i trener Savaresi koji je rekao da su već uradili nekoliko stvari kako bi mu omogućili lakše prilagođavanje. "Svjesni smo da ovi tereni ne pogoduju nekim našim igračima, ali su to stvari na kojim radimo i drago mi je da Raul razumije tačno šta mu je potrebno da se prilagodi".

Ono što Raulu dodatno olakšava period prilagođavanja je potpuna sloboda koju mu trener daje u igru. Savarese kaže kako njegov napadač može igrati tamo gdje mu najviše odgovara. Ako to znači da će provoditi više vremena u sredini terena umjesto u vrhu napada, to je sasvim prihvatljivo za njegov tim.

To je bilo više nego očito u subotnjoj utakmici tokom koje je Raul više vremena provodio pomažući veznim igračima Cosmosa Marcosu Senni, Danny Szeteli, Walteru Restrepou Leu Fernandesu da dominiraju terenom.

"Jasno je da kad si napadač, tvoj cilj je postići gol, ali, na primjer, danas, nisam uputio ni jedan udarac na gol, ali sam učestvovao u mnogo akcija svoga tima što je za mene veoma važno. Filozofija naše igre je držati loptu i biti stalno u pokretu. To čini da su Leo Fernandes, Restrepo i Danny Szetela stalno rastrčani, što daje dodatnu pokretljivost našoj igri. Biće momenata kada ću igrati povučenije, ali će biti trenutaka i kada ću zabijati, ali najvažnija stvar za mene je igra mog tima. Tako je bilo tokom cijele moje karijere. Sav svoj talenat i snagu staviću na raspolaganje svom timu i to je ono što mi je bitno", kaže Raul.

Cosmos igra na Shaurt stadionu kapaciteta 12.500 mjesta, koji je svoje zvjezdane dane doživio kada je čuveni Pele debitovao za ovaj tim. Publika je pristojna i mirna u poređenju sa onom pred kojom je Raul igrao tokom svojih slavnih igračkih dana u Real Madridu ili Schalkeu, ali i pored toga slavni napadač je uživao u svom debiju pred domaćim navijačima.

"Jednom kada utakmica počne isto je da li je u publici jedanaest, dvanaest ili osamdeset hiljada gledalaca", kazao je Raul."Fokusiran si da odigraš dobro, da pomogneš svojim saigračima. Atmosfera jeste drugačija u odnosu na onu u Evropi, ali istina je da je bilo prekrasno vidjeti publiku prvi put ovdje i stadion ispunjen do posljednjeg mjesta. Nadam se da će nas stalno gledati kako igramo dobro".

"Želimo da osvojimo titulu, ali istovremeno želimo igrati dopadljiv fudbal i želimo da pobjeđujemo jer to zaslužujemo. Od prvog minuta želimo biti bolji od svojih suparnika", zaključio je Raul Gonzales, nova zvijezda New York Cosmosa.