Ovaj 33-godišnji Španac je raskid ugovora tražio još ovog ljeta nakon što je izgubio vjeru da će Ferrari ubrzo napraviti konkurentan bolid. Ranije ovog mjeseca Alonso i Ferrari su se dogovorili razići krajem godine ali momčad još uvijek nije potvrdila Fernandov odlazak.

Sebastian Vettel, koji je potvrdio da će krajem godine napustiti Red Bull, vjerojatno će zamijeniti Alonsa koji će po svemu sudeći u McLaren Hondu.

Di Montezemolo je Ferrari službeno napustio ovog ponedjeljka a u intervjuu za RAI rekao je da Alonso treba drugačiju okolinu te da je razočaran što tokom pet godina nije osvojio naslov s Ferrarijem, prenosi Sport.ba.

“Alonso odlazi iz dva razloga: prvo, razumijem da želi doći u drugu okolinu s novim motivima a zatim jer je u godinama kada više ne može predugo čekati na pobjede. Ovih godina nije pobjeđivao i mislim da sreću želi tražiti drugdje. Vozači ponekada trebaju nove motivacije, nova okruženja i nove poticaje”.

Iako je priznao da je Ferrarijeva forma bila faktor u Alonsovom odlasku, di Montezemolo brani svoju bivšu ekipu govoreći da je ovo jedina sezona u kojoj je Scuderia bila doista nekonkurentna.

“U zadnjih 15 godina bili smo momčad koja je osvojila najviše toga. Istina je da već šest godina nismo osvojili prvenstvo ali dva smo izgubili u zadnjoj trci. Jedina sezona koja je u svakom aspektu bila razočaravajuća je ova ali tako vam je to u sportu”.

Di Montezemolo je bio Ferrarijev predsjednik od 1991. godine. Zamijenio ga je Sergio Marchionne, glavni izvršni direktor matične tvrtke Fiat.

Fernando Alonso u Ferrariju je od 2010. a tri puta je bio viceprvak u zadnje četiri godine kada je naslove osvajao Sebastian Vettel u Red Bullu. Dva puta je prvenstvo izgubio u zadnjim trkama sezone (2010. i 2012.), piše Sport.ba.

Španac koji je svoja dva naslova osvojio 2005. i 2006. u Renaultu, poslije VN Rusije je rekao da je njegov izbor ‘tako očit’ a dodao je i da u 2015. vjerovatno neće voziti bolid s Mercedesovim motorom kao i da vjerojatno neće otići iz Formule 1 pa se vratiti u 2016.