Igrač Chieva konačno je odlučio reći, odnosno napisati, sve što misli o njemu, nakon konstantnog nepozivanja u A reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Preko Facebooka je napisao pismo svim navijačima Bosne i Hercegovine i u njemu piše kako Zukanović više 'ne računa na Safeta Sušića'.

"Dragi moji navijači nažalost moram vam saopćiti tužnu vijest, ali sam dugo razmišljao i sa familijom donio odluku ovaku:

Poslije današnje izjave selektora fudbalske reprezentacije BiH Safeta Sušića kako ponovo nema namjeru da me pozove za predstojeće utakmice kvalifikacija za EP osjetio sam potrebu da se obratim javnosti i da jednom zauvijek stavim tačku na ovu priču.

Želim da podsjetim da sam ja jedini propatio što nisam otišao na SP u Brazil iako sam to zaslužio svojim igrama tokom kvalifikacija za isto. Nakon agonije neodlaska, poručivanja da im ne trebam i da se ne moram ni pojaviti jer kao viza i moja izjava su rekli sve, a moja igra nije značila ništa to se nažalost i nakon Brazila nastavilo tako.Opet negativno i loše po mene.Svugdje drugo mi je bolje išlo nego "kod kuće" pa sam tako u međuvremenu prešao u talijansku Serie A, a sa Safetom je negdje stalo...

Priznajem da sam pokušavao na sve načine da stupim u kontakt s njim.Zvao sam ga, slao poruke tražio bilo kakav način da mi kaže šta treba da uradim da bih ponovo igrao za svoju zemlju, nikada ni na jedan poziv i ni na jednu moju poruku Safet nije odgovorio... Zašto to valjda samo on zna. Došlo je vrijeme da ga ovako pitam: Da li je razlog izbacivanja mene iz reprezentacije to što nisam prihvatio da mi Safetov brat Sead Sušić bude menadžer kad mi se on nudio za vrijeme mog boravka u Belgiji? Pitam se šta bi bilo da jesam?

Kada sam prešao u Italiju nikad me selektor nije nazvao da pita kako sam, i kako mi ide? Isto kao da mi imamao na stotine reprezentativaca u ligama petice pa možemo da si priuštimo takav luksuz da nekoga od njih ne pozovemo. Ne znam dokle će priča oko Safeta Sušića i krajnje neprofesionalnih i nekorektinh postupaka prema meni ići, ali znam da to mora jednom stati.

Nakon što me je danas po ko zna koji put prozvao i stavio na znanje da ni u nekom narednom periodu neće računati na mene ja želim da poručim da ja od ovog trenutka više ne računam na njega! Dakle, da pojasnim reperezentacija ja dio mene i to će uvijek tako biti... Ja se ne odričem tima nego selektora i to isto onako lako kao što se on odrekao mene.

Hvala svima koji su mi tokom ovih ružnih mjeseci bili podrška, takvim pravim i istinskim navijačima naše reprezentacije poručujem: Vidimo se kada dođe neko ko će znati da cijeni i poštuje moje kvalitete kao što to čine klubovi širom Evrope.Ovo činim isključivo da bih zaštitio sebe, svoju porodicu i nastavio dostojanstveno da igram uzdignute glave. Uvijek sam spreman da se borim za najsvetiji dres i sve sam u stanju da izdržim ali nepravdu Safeta Sušića više ne mogu i ne želim", napisao je Zukanović.