Nekada ubojiti brazilski napadač Adriano šokirao je fanove novim fotografijama na kojima, u najmanju ruku, izgleda neprepoznatljivo.

Nekad je smatran jednim od najboljih napadača na svijetu. Ljudi su očekivali od njega da bude novi Ronaldo, ali je završio kao gubitnik. Adriano je započeo svoju omladinsku karijeru relativno kasno, u 15. godini, kada je potpisao za Flamengo 1997. Trebalo mu je tri godine prije nego što je napravio profesionalni debi, a onda se ubrzo nametnuo u prvom timu Flamenga.

Ibrahimović Adriano Inter

Međutim, nije ostavio baš neki dojam u Flamengu. Nakon sezone i po potpisao je za Inter koji ga šalje na posudbu u Fiorentinu. U to vrijeme Italija je imala najjaču ligu, pa se Adriano nije odmah snašao. Nakon pola sezone u Firenci prešao je u Parmu gdje je konačno zasijao. Visok, nevjerovatno snažan, s fantastičnom lijevom nogom, Adriano je zabio 17 golova za Parmu u toj sezoni. U Interu nisu dugo čekali nego su otišli po Brazilca, a cijeli transfer je klub sa Meazze koštao blizu 23 miliona eura, što je veliki iznos novca u to vrijeme.

2004. i 2005. bile su vrhunac Adrianove karijere. Osvojio je Copa America s Brazilom (kao najbolji strijelac), osvojio je Kup konfederacija za Brazil (opet biti najbolji strijelac), a također je postigao 28 golova za Inter.

SMRT OCA. Nakon te dvije godine, sve je krenulo u drugom pravcu. Neki smatraju da je glavni razlog za Adrianov pad smrt njegovog oca, međutim i Cristianu Ronaldu je umro otac pa je on postao još jači.

Neki stručnjaci smatraju da je Adriano pao zbog lošeg mentalnog stanje. Glavni problem od kojeg je brazilski napadač patio bila je depresija.

POVEZANO
NEKADA JE BIO NAJUBITAČNIJI NAPADAČ SVIJETA, a sada je na rubu propasti...

Njegov nivo igre drastično je opao u 2006. godini, zabio je deset golova manje za Inter, a imao je razočaravajuću kampanju na Svjetskom prvenstvu s Brazilom.

Kad je počela sezona 2006/2007 bilo je očito da Adriano ima problema s težinom zbog sve manje treninga, a sve više vremena provedenog na zabavama i partijima. Inter ga ubrzo nakratko posuđuje Sao Paulu, gdje je znao bljesnuti i podsjetiti na najbolje dane, ali kada se ponovo vratio u Milan nastavio je po starom.

U naredne tri sezone za Inter dao je samo 14 golova, što je bilo očito da više nije dovoljno dobar za ovaj klub. Jose Mourinho s pravom ga je prodao Flamengu.

U Flamengu je Adriano bio preporođen. U prvoj sezoni zabio je 19 golova i pomogao klubu da osvoji titulu prvaka. Na kraju sezone ponovo odlazi u Italiju, ali sada nešto južnije - u Rim.

POVRATAK NA APENINE. Međutim, izgleda da mu zrak na Apeninima više nije godio pa je za sedam mjeseci, koliko je proveo u Romi, imao svega 8 nastupa.

Od tada je skupio ukupno 12 nastupa za tri kluba, dva u Brazilu - Corinthiansu i Atletico Paranaenseu, te jednom u SAD, u Miami Unitedu. Znači, Adriano je u prosjeku imao dva nastupa po godini, što bi neki rekli smješna, gotovo patetična statistika za nekog koga se smatra profesionalnim fudbalerom.

Za svoj posljednji klub Miami United, nakon kojeg vjerovatno neće više ni "igrati", Adriano još uvijek nije odigrao utakmicu. Postoje izvještaji da Brazilac živi u favelama, ali mediji odbacuju takva nagađanja.

Adriano je posljednji gol postigao prije pet godina. U dresu Corinthiansa zabio je protiv Aletico Mineira.

VELIKI SUNOVRAT. U svakom slučaju, Adriano Leite Ribeiro je ostvario pad epskih razmjera. Od zvijezde u Serie A do napadača bez nastupa u američkoj 4. ligi. Od strijelca respektabilnih 27 golova u 48 nastupa za Brazil do fudbalera koji je postao predmet sažaljevanja.

Za veliki sunovrat teško je okriviti samo Adriana, s obzirom na njegove mentalne probleme, jer je on klasični primjer igrača kojem je bila potrebna stručna pomoć, a ostao je bez toga.

Ovako, čeka u anonimnosti da okači kopačke o klin. Karijera koja je obećavala mnogo, ali...

POVEZANO
Adriano satDOTAKAO DNO ŽIVOTA: Nekad najbolji igrač svijeta, danas član lokalne bande u Riju